Tak for svaret.
Vi er et bryggerlaug og brygger selvfølgelig øl. når man brygger øl beregner man mængden af gærceller der skal til for at fermentere en given mængde øl med en given mængde sukkerstoffer kaldet Specifik Gravity SG, som måles med en flydevægt i Oesle.
hvis vi f.eks. har en SG på 1,058 og et Batch (antal liter) på 25L og det er en lager øl il vi kunne beregne hvor mange milliarder gærceller der skal til for fermentere den givne øl, her vil vi bruge faktoren 1,5 netop fordi det er en lagerøl og beregneren vil oplyse vi skal bruge 535 milliarder celler for at fermentere denne øl, det kan man bl,a, gøre på denne hjemmeside
Yeast Pitch Rate and Starter Calculator - Brewer's Friend (brewersfriend.com) Jeg har dog også lavet et regneark der kan beregne mængden. ved beregningen skelner man typen af øl som ALE (overgæret) og Lager (undergæret) øl, og der skal flere celler og dermed mere gær til at fermentere en Lager end der skal til en Ale ligesom størrelsen af SG (over eller under 1,060) spiller ind, det er i den forbindelse man bruger faktorerne 0,75 - 1 - 1,5 og 2 det kan man se under "Target Pitch Rate" når man går ind på beregneren linket herover linker til. Det er således intet problem at beregne mængden af celler der skal bruges når man bruger flydende gær.
Man kan så spørge sig selv, hvornår skal jeg bruge 80g/HL og hvornår skal jeg bruge 120g/HL eller et eller andet mål derimellem. der er så her jeg vil relatere det jeg kender i vejen altså faktorene 0,75 - 1 - 1,5 og 2 således 80g relateres til faktoren 0,75 og 120g relateres til faktoren 2, men hvor mange gram skal jeg nu bruge ved faktor 1 og faktor 1,5.